Thursday, July 12, 2012

Long Time No See and Log In

It has been a very very long time saya xmenjenguk blog sendirik...

having internal self crisis..wakakakakaka...bengongkan!!!...itu la kalo dah malas mmg la jd mcm ni...

anyway, saya sudah mendapat suntikan baru..sedang merancang sesuatu.

Nnt saya update ek! Tungguuuu......

Wednesday, May 4, 2011

Oppsss...

Oppss...selalu je Cik Kintan igt usia ni masih muda. Rupanya dah agak ketengah lautan umur ni...wahahahaa...Cik Kintan tersedar dr lamunan masa Cik Kintan amik gambo anak2 ni ha...
P/S: Walaupun umur meningkat, omaknyer perangai masih tahap 1..huhuhhu..apo nk buek??

DIY: Perbaharui Baju Lama

Ni den nk nk kobar baju2 anak den semer dah boring den nengok....jd semalam den godek2 ngn batu2 tampal n seterika tuh..ini lah hasilnyo...

Tuesday, November 23, 2010

Strawberry Farm n Mushroom Room

Ni Cik Yah nk citer sikit, ramai yg xtau citer ni.... bebaru ni Cik Yah bercoti ngn family Cik Yah yg ber4 tu... Cik yah x g jauh..sbb coti hanya 2 ari jek... so Cik yah panjat Genting je la sbb dekatkan...

Ha..citer yg nk dibgtau tu..kt Genting dah ada Strawberry Farm. So xyah le nk ke Cameron kalo nk petik strawberri tu... ank sulong Cik Yah bukan main gedik lg gunting bebuah strawberry tu..abis togel semer...

Selain itu, ada jugek bilik cendawan yng ditanam dgn pelbagai species liar dan jinak..wahhhhh.... so enjoy gambar di bawah... 
  Meleleh air liur tgk... 
 Ni cara baru mkn strawberi.... cicah ngn eskrem!! 
 Pokok anggur n markisa yg menjalar atas kepala kt farm tu tau....(teringat citer kartun dolu2 yg ad kisah anggur tuh).

So apa lg tggu? Luangkan masa tuk berehat... (jgn jd cam Cik Kiah, hidup xmenentu br nk berehat..)

Monday, November 22, 2010

Animal Mask

Sejak sekian lama FELT menyepi, skang saya persembahkan... jeng..jeng...jeng... bersempena musim haiwan mengganas.... topeng singa dan harimau.

Keh keh keh..topeng ni custom made to my customer sbb nk hadir ke animal birthday party (mcm2 tema tuk besday skang kan..zaman dulu kita main tiup lilin atas kek je..pkai baju pun samada baju raye lepas atau baju gaun pinjam.. ekekekeek).


 Seperti biasa tiada gam digunakan hanyalah jahitan tangan semata dengan getah regangan sederhana.

Ni model xbertauliah mencuba...

Friday, November 12, 2010

Kehilangan yang xpasti

Dah 3 bulan lebey aku menyepikan diri dr dunia craft....kenapa?? Jangan tanye dek Non..akak xdpt nk jawab...saban minggu saya semak email...byk yg tye ke mana menghilang? kenapa hilang?..sepi tanpa berita dan mcm2..dan saya xbalas pun emel2 tersebut...bukan sombong (mohon dijauhkan nauzubillah...), bukan segalanya...tp I need a break..a really long break to freshen up my upside down life..(xde kaitan ngn rumahtangga ye...) Saya n Cik Somi masih bahagia n honeymoon gitew..(auww...miangg....akak Non!...).

Sebelum saya bebel pjg. SAYA NK MINTAK MAAF PD PEMENANG GA JULAI 2010..adiah masih disimpan...saya xlupa dan xmungkir janji..bg saya masa sikit utk pos...gulp!..walaupun dh simpan lama..(akan ditambah nilai hadiah tersebut!).

Sehingga kini hidup saya semakin berkejar2 masa (xcukup 24 jam sehari). Masa tdo pun kadang2 2 jam sahaja...(pernahla masa Ramadhan ari tu langgar bontot bas!..pheww..nasib xde pape kt saya..kete je masuk spital!).

Walaubagaimanapun, saya ingin ucapkan terima kasih atas keperihatinan all my readers and silent readers.

But most of all..to my long lost fren..from JayBee...:
 "lu bg wa 1 nafas beb..tuk crafting balik...wa pun xtau cemana lu boleh twist wa nyer otak...tetiba je wa rase cam nk wat entri ari ni...satu lg beb, wa will keep our promise not for eva beb, but selagi hayat dikandung badan.." (mmmm...alahai..mcm lagu keroncong la plak!)

Kali ni saya xjanji tuk wat entri hari2..but I TRY (kata zizan)....ok la tu kan...

EYLA: wei, ko dh xpayah kutuk akunyer GA Julai..ahahahahaha...aku nk pdam dh ni...baca la entri baru...

Tuesday, August 3, 2010

Pemenang GA Julai 2010

Birthday Nadhira dah lepas..maknanya tarikh tutup GA Julai pun dah termaktub!
Ini sedutan sikit cemana nk menang dlm GA ni:
"Buat entri "Aida's Creation July 2010 Gift Away" kt blog masing-masing dan bg ajak rakan2 blogger lain tuk join juga (referral). Kali ini pemenang utama (2 pemenang) adalah berdasarkan berapa byk referrer yg dia dpt (so mungkin kene work hard sikit)."
Oleh yg demikian.... tiba masa umum keputusannya..... JEng..jeng..jeeenggg....Wah...saya sgt kagum dgn manusia ini..setelah membuat kesalahan lampau (dlm permainan sebelum ini), dia telah bangkit dengan gahnyer....ewaahhh puji sikittt!!!

Sapekah gerangan?..Nmpknyer..

Pemenang untuk Cece adalah milik Zaikulim dgn direfer oleh 8 org pemain.

Pemenang untuk Dede pun xkurang hebatnya..iaitu..Tiefazatie

p/s: gambo terbaru doll belum ambil..esok saya muat turun...

kepada pemenang, sila tingkalkan jejak di email saya segala details untuk dipos ye... :)

Monday, August 2, 2010

Are You Ready To Rock??? PENANG HARD ROCK..

Ok..ni satu2nyer hotel Hard Rock di Malaysia..so lepas ni xpayah g Bali tuk rase duk HRH ye..

Ni laluan ke bilik di tingkat 4

Suasana tenang dlm bilik

Pemandangan laut luas..

Yg ni plak pool side..bestkan..ada glider tuk anak2..

Yang pasti mmg best..musik 24 hours. Dr mula touch down lobby smpai la ke bilik..mmg muzik je...sesuai ngn konsep dia..mmg havoc sikit..happening...(ni aku nk kene mintak royalti ni..tolong promo)

Tinjauan Dunia: Penang

Yupe...sambung jadual tinjauan dunia..lepas KL aku ke Penang...Penang biasala glamer ngn kari kepala ikan, char kuew teow dan laksa...byk tempat aku lawati...maklumla Penangkan dapat taraf Heritage dari UNESCO.

Antara tempat aku pergi yg free:

Fort Cornwallis/Esplanade/Masjid Kapitan Keling
Aku naik beca keliling tempat ni..(kira bayao jugak la RM5). Pusing2 kawasan heritage sambil sembang ngn pakcik beca. Byk ilmu aku peroleh...mmm..best tau naik beca sekali-sekala..King of Penang Road sbb lmpu merah pun dia jalan..n kenderaan lain mmg bgi jalan punyer la kt beca2 ni semer.

Khoo Kongsi
Ini tempat sejarah keluarga Khoo. kenapa dia glamer sgt?? sbb keluarga sejak turun-temurun mencatit setiap kelahiran, status akademik dan tarikh kematian ahli keluarga besar mereka ini..dh berabad lamanyer tau..yg pasti separuh dr Georgetown tu milik keluarga Khoo yg diberikan 99 years lease hold pd kerajaan negeri baik pun swasta..wahh kayenyer....


Pasar Malam Batu Feringghi
Wahhh..mmg meriah abis la pasar mlm ni...mcm2 ada dijual..aku best pegi sini cuci mata...naik terbuntang mata aku tgk brg2 yg ada...


Antara tempat aku pergi yg kene bayao:

Peranakan Muzium
Yg ni pun best gak..dia masih simpan brg2 lama hak milik kapitan baba n nyonya penang..aku mmg kagum dgn kekayaan kapitan ni di zaman dulu..tgk ni...
Luar rumah
Dalam rumah (hanya kawasan tgh sahaja..belum masuk bhgn len lagik)

Para Sailing n Jet Ski
Aku wat 2 aktiviti ni sbb nk cube..boleh la...para sailing tu melayang diudara dgn tiupan udara segar...jetski plak..biasa la aku..lumba la..apa lagi..aku lumba ngn pak arab tu...giler bawak laju...apa xde jet ski ke kt tmpt derang?? Aku bayar RM100 tuk kedua2 aktiviti tersebut..not bad...dlm 45 minit..

Friday, July 30, 2010

Tinjauan Dunia: Kuala Lumpur

Aku manusia yg telah agak lama berulang-alik, berkerja serta menetap di Kuala Lumpur. Walaupun begitu, aku terus terang ckp, jarang2 ke tempat menarik di KL ni kecuali tuk ke tempt yg perabihkan duit mcm Sogo. Tp kalo aku outstation obersee mmg aku jelajah abis tempat tu. So kesempatan seminggu menghilangkan diri, aku terjah tmpt2 menarik di KL.

KL mmg sesuai untuk seisi keluarga berehat minda (jgn pk pasal jln jam ye!). Ada byk tempat menarik yg boleh dijelajah..free of charge..a.k.a xpayah bayo sbb aku pun xde duit sgt..wakakakaka..

Tempat menarik yg free:

Sky Bride KLCC
naik ke jambatan tgh KLCC menikmati panorama indah KL. FOC tp kene amik tiket awal pg seawal 7 pg di basement dekat Maybank.

Taman Orkid/ Bunga Raya
G tgk tanaman orkid yg lawo-lawo..mcm dlm gambo ni..

Tugu Negara
Menyelami kegigihan perajurit Tanah Melayu memperjuangkan Malaysia dulu..isk..isk..isk..sedey....pilu jek...

Galeria Seri Perdana
Lalu ikut jalan Istana..sebelum simpang jln duta. Mmg best..ni rumah PM lama..Tun Mahathir. Ada byk brg2 yg dikekalkan d dipamerkan..3 tingkt rumah ni...g la tgk sendiri..mmg best..

Royal Selangor Pewter
Ni plak g tgk cemana pewter dihasilkan. Terletak di area Wangsa Maju. Mmg best jugak..bleh wat demo ketuk2 pewter..tp hancur pewter tu aku kerjakan...kalo nk masuk School of Hardknock kene bayao RM50. Xmo pun xpe..sekolah tu bg 1 plat pewter n ajar buat bentuk..boleh wat nama kita n mcm2..paling best..boleh wat balik wooo..

Tempat Menarik Yg Kene Bayo

Muzium.
KL Tower - lupa la plak berapa..sbb org belanja
Restoran Berputar KL Tower
- Bayaran mkn tghr RM60..makan sampai perut meletup...sambil tgk pemandangn seluruh KL. Mkn mlm RM135..ala-ala candle light
Taman Burung
-best giler...

Dan byk lg la...susah mau citer...sapa nk tahu..email kt aku..yg pasti aku amik 3 hari tuk habiskan jelajah KL. BestKan!!

Kemana Menghilang?

Ye...kemana saya menghilangkan diri..tiada berita..tiada update blog dan sebagainye...wah..wah..wah..mcm kene kidnap ngn alien la plak..ehhehehe

Maafkan saya sbb xberi notis..(mcm notis bg kt bos la plak!!)..selama 1 minggu, saya telah menjelajahi dunia pelancongan negara..(waaaaahhhh..). Saya telah menjelajah KL (walaupun duk KL dh berkurun)..saya ke Penang, dan Langkawi. Saya xdpt update blog sbb dunia saya seminggu itu hanyalah..melawat, melawat dan melawat. Walaupun kt hotel ada free wifi, saya terlalu penat untuk log-in..(bayangkan dari 7.30 pg sampai 11 mlm..setiap hari). Byk saya nk ceritakan..tips2 pelancongan dan must see and must do di tempat2 berikut...

Saya akan update tinjauan dunia saya...

Wednesday, July 21, 2010

Begitu Teliti

Aku sungguh teruja masa buat walking di Jepun baru-baru ini (online je...wakaka). Aku igtkan aku ni dah capai tahap seorang yg teliti..rupenye ketelitian aku ini hanya la 20% sahaja. Masih ada lg org yg lg tahap GABAN teliti dlm membuat kerjanye...

Waaaaaa..kene wat byk lg bende tuk jd manusia teliti. Aku TERCABAR...betul2 tercabar...betul aku xtipu...korang tgk ni....

Saiz piza ni cume la sebesar ibu jari sahaja, ulang..ibu jari tangan SAHAJA...tp punye la teliti....arggghhh....tensen...(dgn azam blk ni nk wat byk bende2 kenit n kecil...)

Cik Biah: Boleh ke? Ko ada masa ke nk wat bende2 remeh2 tu?
Aku: Aku cube la....try la...test la...

AMARAN KERAS: Kepada Cik Somi, lepas ni kalo nmpk den len mcm je..jgn tegur!! Itu maknenye den tgh tensen buek bende2 yg teliti..INGAT TU!!

Tuesday, July 20, 2010

Dah Lama Nk Buat Ni...

Dah lama nk buat bende ni..tp xde masa...ni bila dh buat rase xcantik la plak.....Dulu masa blog walking nmpk bende ni ,...so aku try la tiru..tp xsama...(waaa.....waaa...). Xpe..lenkalik aku buat lg satu..lenkalik akan wat lawa2..smpai capai standard.

Ni dan dan siap amik gambo...tgh excited la ni...

Bila kasik kwn pakai..nmpk xlawo la plak...

Haa..mmg betul xlawo....waaaaaaaaaaa..harapan menggunung tinggi tau!!! Kene buat lg sampai mahir..

Monday, July 19, 2010

Saya Pun Bertudung Juge

Saya pun nk tudung juge...Ramadhan dh dekat ni...cepat mami..pilihkan tudung raye tuk saya...


Nadhira: Tudung coklat ni ke mami? Xlawa pong..
Mami: Jgn byk cekadak..yg ni je kamu muat..yg lain xmuat..

Watermelon Anyone?

Dlm musim summer skang ni (walaupun Malaysia xde 4 musim kan..pretend je la..huhuhuh)..panas betul cuaca kan..tekak selalu je haus. Minum pun xcukup2..bukan itu sahaja..nafsu makan pun makin mencanak2 (musim lain pun sama juga..makan mcm bela hantu raye!)...tp elok kita perbanyakkan makan buah..supaya sihat dan bahagie..sbb mkn buah boleh jaga bdn...bahagie la kalo kurus n slim..gitew...

Buah yg elok dimakan musim panas ni..seperti ini...
Banyak zat selain mengandungi air yg banyak...slurp..slurp...bestnyer dapat tembikai yg masak ranum mcm ni kan..manis plak tu..(er..er..Cik Somi...tulun belikan ye...barang 5 kilo)

Kita kasi close-up sikit...seleranyer....Aik..kenapa tembikai ni dah digigit org???...hehehehe saya la yg geget tuh...eheheheh...

Wednesday, July 14, 2010

Tutorial: Soft Toy

Ni I nk citer pasal gimana nk wat soft toy utk anak2 you alls...sesuai la untuk baby2 sbb soft toy kan lembutkan.....tp ia juge sessuai jugak untuk mak baby, kakak baby, family baby untuk peluk2. Tp ukuran kene la besar sikit...br empukkk..giteww..

Soft toy ni I dah buat demo tuk anak kecik I tu...mmm..tetiap mlm duk peluk..habis mata binatang tu kene geget!! I xnk buang masa u alls..sila ikut demo ye!

Mula2 seperti biasa wat lakaran..I lakar terus tanpa paten..sbb nk try free drawing. I buat giraffe ni..(ada nmpk ke?)

Pastu kerat la riben2 tuk wat hiasan. I nk hias ekor n kepala giraffe...

Ni cara i selitkan riben (selit di bhgn dlm lipatan)...n lipat semula kain tu ek..

Jahit keliling tp sediakan sikit ruang tuk buh fiber

Ni rupe giraffe yg xde fiber

Ni giraffe yg dh siap..ada mata lg you...ok x giraffe I??? Ok x??

Hadiah Early Birdy

Mintak ammpuuunnn...kepada pemenang permainan early birdy sbb lambt poskan adiah. Mak xsempat la nok...mak bz sesangat mggu lepas (campur anak xsihat, smpaikan mak pun xsihat nok). Neway, skang mak nk bgtau. adiah dah ready...mak nk g pos jap lg nih...ni dia ye...hehehe..(bahasakan diri sbg mak..mcm kenal dh lama kan.. ;))
Ni adiah kt dlm kotak ni..yg keychain nama kene carik kotak lain..sbb saiz xsama...ok ke?

Aik?..naper satu xbalut???..itu Ummu punyer..dia kata nk dtg pick-up..mak tggu ummu kt kedai baju mak kt bangi (kt jln reko) ye..ummu bg tau je nk dtg biler. Mak sedia menanti...ewaahhh...no telefon mak ada kt side bar...

Monday, July 12, 2010

Pasu Yg Polka Dot

Mmmm..ni pun salah satu benda yang aku buat hujung mggu bebaru ni..mula2 nak siram pokok jek..pastu tgk pasu tu mcm mandom jek...so aku pun cat la jd polka dot...kelako la plak bila dh kering tu...mcm kene demam campak..wakakaka...pasu pun kene demam kah??? Tgk la ni...

Wakakakak...yg sebelah kiri tu pokok cili, daun pandan ( 2 pasu tgh) dan kari..maklum la versi moden pokok dalam pasu...untuk tutorial, sila tgk entri yg lepas ni.)